Σιγά μην κλάψω!: Το Πολεμικό Μουσείο των Τρικάλων ανοίγει τις Πύλες του!

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Το Πολεμικό Μουσείο των Τρικάλων ανοίγει τις Πύλες του!

Ένα όνειρο που λίγοι το πίστεψαν γίνεται πραγματικότητα και από το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου του 2016 ανοίγει τις Πύλες του στεγάζοντας σε Ιστορικό κτίριο της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών ,τις αναμνήσεις ,τα μετάλλια, τα όπλα , αλλά και την Τιμημένη Σημαία του 5ου Συντάγματος που Υπεράσπισε το Ύψωμα 731 !

Όλα ξεκίνησαν από μια έμπνευση του τότε Στρατάρχης και νυν Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Βασίλη Τελλίδη ,υποστηρίχθηκε από τον τότε Α/ΓΕΣ Χρίστο Μανωλά και προωθήθηκε από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο !


Κόντρα στις αντιδράσεις μιας μερίδας ανθρώπων που όταν ακούνε Στρατιωτικά Μνημεία και Μουσεία βγάζουν σπυράκια ,αγκαλιάστηκε η προσπάθεια από την Τοπική Κοινωνία της Πόλης των Τρικάλων και όχι μόνο ,το Σάββατο 17 του τρέχοντος Μηνός ,το Πολεμικό Μουσείο ανοίγει τις Πύλες του και μας περιμένει όλους και όλες !


Στο Μουσείο που αυτές τις ημέρες εργάζονται νυχθημερόν για να είναι όλα έτοιμα και στην ώρα τους εκτός από τους Αξιωματικούς ,τα Στελέχη και τους Σπουδαστές της ΣΜΥ ,ειδικός Μουσειολόγος για να τοποθετηθούν τα εκθέματα με την σειρά που πρέπει !


Στο Μουσείο οι Απόγονοι του Ήρωα τότε Ταγματάρχη Κασλά χάρισαν όλο το αρχείο του και για πρώτη φορά θα δούμε άγνωστα ντοκουμέντα από την Υπεράσπιση του Υψώματος 731!

Στο προσωπικό χειρόγραφο ημερολόγιο του Ταγματάρχη (τότε) Δημητρίου Κασλά, από το Πουρί Ζαγοράς, Διοικητή του ΙΙ (2ου) Τάγματος του 5ου Συντάγματος Τρικάλων, που με τους στρατιώτες του υπερασπίστηκε το ύψωμα 731, αναφέρει:

«(Ημέρα πρώτη: Κυριακή 9η Μαρτίου 1941, «έναρξις της επιθέσεως»)

(Πρωινές ώρες): Την 06:30 ώραν ήρξατο τρομακτικόν και καταιγιστικόν πυρ του εχθρικού Πυροβολικού και όλμων.

Η πρώτη ομοβροντία μιας βαρέως Πυροβολαρχίας ερρίφθη ακριβώς την 06:30 ώραν επί του υψώματος 731, όπου ο Σταθμός Διοικήσεώς μου ήτο το σύνθημα της ενάρξεως της βολής.


Σε περίοπτη θέση και η Σημαία του 5ου Συντάγματος των Θεσσαλών που σώθηκε στην κατοχή από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του αείμνηστου Νίκου Λεοντάρη .

Που η Πατρίδα τον τίμησε εν ζωή με το Μετάλλιο των Εξαίρετων Πράξεων και που ο εγγονός του το χάρισε στο Πολεμικό Μουσείο των Τρικάλων !