Σιγά μην κλάψω!: Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ελλάδα κλεμμένη μαρμάρινη σαρκοφάγο ύστερα από 30 χρόνια!

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ελλάδα κλεμμένη μαρμάρινη σαρκοφάγο ύστερα από 30 χρόνια!

Ένα θραύσμα που ανήκει σε μαρμάρινη αρχαιοελληνική σαρκοφάγο, και το οποίο είχε εξαχθεί παράνομα στην Αμερική, επιστρέφει στην Ελλάδα. 

Το πολύτιμο κειμήλιο, που φέρει μία εξαιρετική παράσταση από τον Τρωικό Πόλεμο, κατασχέθηκε από την Εισαγγελία του Μανχάταν πριν από περίπου ένα μήνα.
Η μαρμάρινη σαρκοφάγος, που είχε κλαπεί από τη Θεσσαλονίκη το 1988, επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από περίπου 30 χρόνια.

Το αντικείμενο το εντόπισε στην γκαλερί Royal-Athena ο δρ Χρήστος Τσιρόγιαννης ο οποίος είναι ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με αντικείμενο εργασίας την αναζήτηση κλεμμένων αρχαιοτήτων προκειμένου να εμποδίσει την παράνομη πώλησή  τους. 

Εκείνος ήταν που ειδοποίησε την Interpol και στη συνέχεια την Εισαγγελία του Μανχάταν.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το αντικείμενο μάλλον διακινήθηκε στις αρχές του 2000. Περιλαμβάνεται στις σημειώσεις του διαβόητου Ιταλού αρχαιοκαπήλου Τζανφράνκο Μπεκίνα ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η συγκεκριμένη γκαλερί στην οποία βρέθηκε έχει κατά καιρούς βγάλει στην αγορά κλεμμένα έργα από το Μουσείο της Κορίνθου αλλά και από ιταλικά μουσεία.

Το πρωτόκολλο παραλαβής του θραύσματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έχει υπογράψει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας. 

«Ο επαναπατρισμός της σαρκοφάγου αποτελεί ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο απανταχού ελληνισμός για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, και όλων των άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων που με παράνομο τρόπο κρατούνται σε γκαλερί και μουσεία του εξωτερικού», ανέφερε μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα.


Η επίσημη παράδοση, πραγματοποιήθηκε σε επίσημη τελετή από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μανχάτταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κούτρα.

Επίσης και με την παρουσία ομογενειακών αλλά και αμερικανικών ΜΜΕ αλλά και του ομογενή βοηθού εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνου, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στον επαναπατρισμό, τον Αύγουστο του 2014, πέντε νομισμάτων που σήμερα εκτίθενται στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της σαρκοφάγου στην Ελλάδα, ο κ. Κούτρας δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας, ενώ δεν ξέρουμε για το κατά πόσον γνωρίζει εάν υπάρχουν σε εξέλιξη ανάλογες έρευνες ελληνικού ενδιαφέροντος από την Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. 

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια κλεμμένα αντικείμενα βρίσκονται παντού στον κόσμο.

Ελπίζω σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και πάλι (γιατί είναι γιορτή για τον ελληνισμό) την επιστροφή κάποιου αρχαίου στην πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Κούτρας.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Μπογδάνο, η συνολική αξία του αρχαίου ευρήματος εκτιμάται στα 500.000 δολάρια, ενώ τονίστηκε ότι η αρχική τιμή πώλησης στους πρώτους αγοραστές έφτανε στις 95.000. 

Παρά το γεγονός ότι η ακριβής πορεία των κλοπιμαίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θεωρείται δεδομένο ότι αρχικά διακινήθηκαν στην Ευρώπη και κατόπιν μεταπωλήθηκαν στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη. 

pontosnews
pronews