Σιγά μην κλάψω!: Την επόμενη φορά που θα προκαλέσει η Τουρκία η απάντησή θα είναι πολύ σκληρή!!!

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Την επόμενη φορά που θα προκαλέσει η Τουρκία η απάντησή θα είναι πολύ σκληρή!!!

Ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει πολύ σκληρή απάντηση στην Άγκυρα αν αυτή συνεχίσει τις πολύ σοβαρές προκλήσεις στο Αιγαίο όπως με το πλοίο που έκανε βολές στο Φαρμακονήσι», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς σε τηλεοπτική εκπομπή.

Είπε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει πει στην Τουρκία πια είναι η «κόκκινη γραμμή» και ελπίζει «τα αυτιά τους να ακούνε καλά».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποκάλυψε ότι η Τουρκία «κόντεψε να πατήσει την κόκκινη γραμμή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το πρωί της Παρασκευής (17/2) οπότε και τουρκικό πλοίο έκανε βολές στο Φαρμακονήσι.

Ο Ν. Κοτζιάς σχολίασε το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για μια «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». 

Προειδοποίησε δε την Άγκυρα ότι «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε εφ’ όλης της ύλης: Για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, για το Κυπριακό, για την στάση του Πάνου Καμμένου στις προκλήσεις των Τούρκων.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης του Ν. Κοτζιά :

- Για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι.

«Έχω χαρακτηρίσει την Τουρκία εδώ και ενάμισι χρόνο ως μία νευρική δύναμη, μία δύναμη δηλαδή που όπως στον 19ο αιώνα η μετα-Μπισμαρκική Γερμανία είχε γίνει νευρική και δεν κρατούσε ισορροπίες με το περιβάλλον της.

Κάποιοι στην Τουρκία νομίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελούσε μία Συρία ή ένα Ιράκ.

Το παιχνίδι, που έγινε στο Φαρμακονήσι δεν είναι παιχνίδι, παρά μόνο σε εισαγωγικά. 

Είναι μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και νομίζω πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή.

- Για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη νευρικότητα της Τουρκίας.

«Έχουμε κάνει συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη μας, έχουμε ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και βέβαια έχουμε κάνει και τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων και τη συμπεριφορά τους. 

Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε.

 Αλλά θέλω να το ξαναπώ και από εδώ, από την συνέντευξή μου , δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε.

Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο.

Κάνει ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας. 

Κάνουν μεγάλο λάθος.

Έχουμε προβλήματα αλλά η φροντίδα μας για την ασφάλεια της χώρας και της κυριαρχίας μας είναι μεγαλύτερη από ο,τι στο παρελθόν».


pronews